Gelukkige mensen in succesvolle organisaties met HBM

Er bestaan inmiddels honderden organisatiemodellen- en theorieën, toe te passen in organisaties in tijden van verandering en ontwikkeling. Echter, er bestaat er maar één die aandacht besteedt aan en rekening houdt met het onbewuste en onbenutte potentieel van de mens en haar invloed op de organisatie. HBM brengt samen met HEM de menselijke maat weer terug in teams en organisatiesen is eenvoudig te implementeren, omdat het gebaseerd is op persoonlijke ontwikkeling. Voor gelukkige mensen in succesvolle organisaties. Lees snel verder wat HBM voor jou, je team of organisatie kan betekenen!

Wat is HBM?

Human Being Management (HBM) is een vernieuwende managementfilosofie die mensen in organisaties stimuleert om via zelfreflectie hun bewustzijn en beslisruimte te vergroten en daar verantwoordelijkheid voor te nemen. Hierdoor worden mensen gelukkiger en organisaties succesvoller.

Eduard Baas, grondlegger van HBM support, Founder van ACT en auteur van diverse managementboeken zegt hier het volgende over:

‘’Door jezelf en elkaar beter te leren kennen, ontstaan allerlei nieuwe mogelijkheden of, anders geformuleerd, gedragsalternatieven. Daarnaast verbindt HBM ook de begrippen geluk, efficiency en effectiviteit als opmaat voor succes. Succes in organisaties gaat daarmee hand in hand met geluk van medewerkers. De ultieme win-win situatie. Veel ingewikkelder is het niet.’’

Anders dan met HRM, kijk je met HBM naar de gehele mens. Zowel naar het zichtbare gedrag als de onzichtbare, en vaak onbewuste, drijfveren die het gedrag aansturen. HBM neemt namelijk het bewuste én onbewuste van de mens als basis voor verandering in team en organisatie. Mensen in organisaties worden niet langer benadert als resource, maar als ‘being’.

Gelukkige mensen en gezonde organisaties

Elke organisatie is opgebouwd uit de hoekstenen Structuur en Cultuur. HBM voegt hieraan een derde toe: de Natuur. Deze staat voor de onzichtbare en onbewuste kanten van mensen en organisaties, zoals verborgen talenten, competenties en drijfveren. De onbewuste aansturing van mensen en haar invloed op de organisatie. Aandacht voor de Natuur in een organisatie verandert een bevel in commitment, oplossingen worden criteria en autoritaire macht groeit uit tot strategische kracht. Dit zorgt uiteindelijk voor gelukkige mensen in succesvolle organisaties.

Echter, dit kan alleen als iedereen binnen het team of de organisatie zijn/haar unieke toegevoegde waarde kan leveren. Elk mens moet de mogelijkheid krijgen om verantwoordelijkheid te nemen voor het inzetten van al zijn/haar talenten eneen eigen rol binnen de organisatie te pakken die het beste bij diegene past.

The Circle of Change: de kern van HBM

The Circle of Change is een veranderconcept dat uitgaat van de persoonlijke ontwikkeling van mensen, op bewust en onbewust niveau, gekoppeld aan de doelstellingen van de organisatie. Het is een continu proces waarin we telkens opnieuw van zelfreflectie naar bewustwording gaan en daarmee onze beslisruimte vergroten. Dit resulteert in het nemen van verantwoordelijkheid en eigenaarschap.

The Circle of Change is een methodiek, een fundering om verandering in te zetten en te borgen bij het individu en in de organisatie. Deze en andere in te zetten en methodieken met bijbehorende passende aanpak geeft de mogelijkheid individuele verantwoordelijkheden te verbinden met de team- en organisatiedoelstellingen. Een blijvende verandering vanuit het gedachtegoed dat de gezamenlijke verantwoordelijkheid is ingezet.

HBM en InnerVida

Al jaren werkt InnerVida OntplooiingsArchitecten volgens de HBM filosofie. En nu heeft onze passie, expertise en werkwijze eindelijk een naam gekregen; de Human Being Management filosofie. Een goed passende warme winterjas!

InnerVida inspireert organisaties in het zien van de gehele mens. Oók zijn of haar onbewuste. Wij veranderen ‘Human Resource Management’ in ‘Human Being Management’ met behulp van de unieke Analytical Competence Tool (ACT®).

Met dank aan Eduard Baas voor het geven van een naam aan een filosofie, a way of life die wij al jaren uitdragen in ons werk.

Tatiana van Rijswijk

Founder, Directeur-Eigenaar en Human Experience expert

Meer weten over HBM of wat we voor jou en je organisatie kunnen betekenen?

Vraag het Tatiana!
Gerelateerd werk

Laten we samen iets moois
beginnen!

Heb je een vraag of wil je gewoon even sparren?
Mail naar sparren@innervida.nl
of bel ons op 010-8466404