Begeleiden

Begeleiden is niet hetzelfde als leiden

Waarom begeleiden of begeleid worden?

De bedoeling van begeleiden is dat de begeleider bijdraagt aan het ontwikkelingsproces van de persoon die begeleid wordt. Ze verdiepen zich in de huidige situatie en ruimen de hindernissen op die het doel in de weg staan. Dan kan de begeleider nieuwe mogelijkheden laten zien die leiden tot verbetering. Begeleiden wordt veel te vaak gezien als ‘handje vasthouden’ maar dat is het niet. Bij elke organisatie kan het gebeuren dat de verantwoordelijke niet weet wat de beste oplossing is. Dan is iemand zoeken om te begeleiden geen slecht idee. Het hele proces van begeleiden is namelijk iemand meenemen naar een bepaald doel dat diegene voor ogen heeft. Dit doen we niet door mensen op onze rug mee te dragen maar door hen de manieren te laten zien. Bij moeilijkheden kan begeleiden ook een proces zijn van obstakels vermijden of zelfs verwijderen.

Begeleiden is niet hetzelfde als leiden

Sommige mensen hebben behoefte aan hulp. Dit betekent niet dat ze het niet zelf kunnen maar dat ze even een opstapje nodig hebben. Hierbij komt begeleiden van pas. Bij InnerVida willen we bij begeleiding dus niet de leiding overnemen. Wij begeleiden door je een zee aan nieuwe mogelijkheden te laten zien. Dan kan je zelf zien wat het beste past. Het grootste verschil tussen leiden en begeleiden is dat leiden passief wordt ondergaan en begeleiden een interactie is tussen de expert en de cliënt.

Hoe wij begeleiden bij InnerVida

Als een team niet lekker meer loopt en de doelen niet meer worden behaald kunnen de OntplooiingsArchitecten van InnerVida de uitkomst bieden. Ze zijn experts op het gebied van begeleiden in ontwikkelingsprocessen. Als geen ander kunnen zij individueel coachen en een geheel team begeleiden naar een succesvollere uitkomst.

Dick Zirkzee

Human Experience coach, trainer en procesbegeleider

Meer weten over begeleiden of wat we voor jou kunnen betekenen?

Vraag het Dick!

Laten we samen iets moois
beginnen!

Heb je een vraag of wil je gewoon even sparren?
Mail naar sparren@innervida.nl
of bel ons op 010-8466404