Artikel

Organiseer eens een Brainwrite-sessie

Jurriaan van Rijswijk 24 februari 2023

Organiseer eens een Brainwrite-sessie: een interactieve manier van creatief brainstormen

Ben je op zoek naar een manier om creativiteit en innovatie te stimuleren binnen jouw team of organisatie? Dan is een Brainwrite-sessie wellicht iets voor jou. Dit is een interactieve brainstormtechniek die de wijsheid van de groep benut om ideeën te genereren en beslissingen makkelijker te maken.

Wat is een Brainwrite-sessie?

In een Brainwrite-sessie krijgt elke deelnemer de kans om zijn of haar eigen ideeën en/of opmerkingen op te schrijven en dit eventueel door te sturen naar andere deelnemers, zodat zij in staat zijn om aanvullingen toe te voegen of de ingebrachte ideeën te voorzien van opbouwend commentaar. Zo worden de hersenen gekraakt en komen er creatieve ideeën naar boven. Vervolgens gaan we aan de slag met een interactieve groepsinterventie waarin wensen, verlangens, feiten, problemen, doelen en acties centraal staan.

Hoe werkt een Brainwrite-sessie in vijf stappen?

1. Voorbereiding: Bepaal het doel van de sessie en bereid een aantal vragen voor die gerelateerd zijn aan het onderwerp van de bijeenkomst. Zorg voor voldoende witte A4-papieren en pennen.

2. Introductie: Laat de deelnemers plaatsnemen in de ruimte met pen en papier. Leg uit wat de bedoeling is van de sessie en hoe deze werkt. Leg uit dat het een opdracht meditatief brainwriten is, waarbij we tot inzicht komen en het persoonlijk onbewuste aan het woord laten.

3. Brainwriting: Stel de voorbereide vragen een voor een en laat de deelnemers associëren met de vraag. Geef voldoende ruimte en tijd voor stilte. Als je ziet dat de deelnemers hebben geassocieerd, stel dan verdiepende vragen. Na ongeveer 25 minuten ga je afronden.

4. Reflectie en nabespreking: Laat de deelnemers reflecteren op de oefening en bespreek de resultaten. Schrijf de voor jou drie belangrijkste inzichten op het brainwrite formulier.

5. Associëren op elkaars inzichten: Laat de deelnemers hun formulier rouleren binnen de groepen. De andere deelnemers associeren dus op jouw belangrijkste drie inzichten. Dit herhaal je zo vaak als er deelnemers zijn en in maximaal drie minuten per ronde. Na alle ronden krijg je je eigen brainwrite formulier terug en bepaal je voor jou de drie belangrijkste inzichten in wat de andere deelnemers op jouw formulier hebben opgeschreven. Hierna kun je door een onderzoekend gesprek het met elkaar hierover hebben of zelfs ophangen aan jullie teamdoelen en/of organisatiedoelen.

Download hier het brainwrite formulier.

Praktisch

Doel: Zoveel mogelijk ideeën en inzichten te genereren in een korte tijdspanne. Het is een gestructureerde manier van creatief denken, waarbij de focus ligt op het individu en tegelijkertijd de wijsheid van de groep wordt benut.

Tijd: 30 minuten plus 15 minuten nabespreking. Het is echter ook mogelijk om de sessie korter of langer te laten duren, afhankelijk van de behoeften van de deelnemers en de doelstellingen van de sessie.

Deelnemers: 2 tot 20.

Locatie: Het is belangrijk om een rustige en comfortabele ruimte te kiezen, waar deelnemers ongestoord kunnen werken en creatief kunnen denken.

Benodigdheden: wit A4-papier en een pen per deelnemer.

 

Probeer deze Brainwritesessie uit en ontdek wat voor nieuwe ideeën en inzichten er ontstaan.

Leuk artikel? Deel en volg ons op LinkedIn, Facebook

Laten we samen iets moois
beginnen!

Heb je een vraag of wil je gewoon even sparren?
Mail naar sparren@innervida.nl
of bel ons op 010-8466404