Artikel

Olifanten, konijnen en chaos

Tatiana van Rijswijk 19 februari 2018

Olifanten, konijnen en chaos

De dagen, maanden en vooral de jaren vliegen voorbij. Voordat ik het wist was het bijna 2018. Ik keek aan het einde van het jaar eens over mijn schouder en dacht: wat heb ik eigenlijk allemaal gedaan en beleefd dit jaar?

Zoals je weet, zijn wij inmiddels verhuisd naar een veel groter kantoor; met meerdere coaching ruimten, warm en modern ingericht waardoor je als coachee heerlijk aan je eigen ontplooiing kunt werken en waar we werken in een omgeving waar creativiteit en inspiratie voor het oprapen liggen. Nu denk je wellicht…”top gedaan Tatiana’’ ennnn ‘’ik had niet anders van je verwacht”. En als je mij een beetje kent, is dat is ook zo. Alleen ging dit niet zonder slag of stoot. Zoals meerdere dingen in 2017 niet zonder slag of stoot gingen…

Het was een turbulent jaar waar de groei van mijn bedrijf InnerVida gepaard ging met dansende en springende olifanten en konijnen. Nee hoor, niet mijn teamleden… De virtuele olifanten en konijnen die gigantische chaos veroorzaakten in mijn agenda, mijn focus danig in de war schopten en voor behoorlijk wat uitdagingen zorgden in het realiseren van mijn eerste boek “Circulair Leiderschap, terug naar de kern”.

Olifanten versus konijnen
Olifanten en konijnen dus. Ooit sprak T. Boone Pickens, miljonair, succesvol zakenman en financierder de magistrale woorden ‘‘When you are hunting elephants, don’t get distracted chasing rabbits’’. Nou, ik kan je vertellen: er waren veel konijnen in mijn nederige konijnenhok aan de Tobias Asserlaan in Bergschenhoek! Konijnen die ervoor zorgden dat ik me het afgelopen jaar toch wel vaak liet afleiden van mijn doel, hetgeen ik moest doen op een dag of waar mijn focus lag die week.
Even voor de duidelijkheid: konijnen zijn die 400 berichten die je in je mailbox krijgt, de appjes of Messenger boodschappen. Olifanten, dat is je doel, daar ligt je focus en dat is waar jouw stip op de horizon ligt. Nu heb ik soms wat moeite met stippen op de horizon, maar ik ben wel heel doelgericht. Anders had ik nooit het Ontplooiingsspel op de markt gebracht en was KPN er nooit mee gaan werken.

Olifanten staan eigenlijk voor datgeen waar je als mens je pijlen op richt. Wat wil je bereiken dit jaar, deze maand of deze dag? Wat heb je te doen? Olifanten versus konijnen, wie denk je dat er gaan winnen? Ik zeg: de olifanten! Dat is namelijk waar je hart sneller van gaat kloppen, dat is waar je je bed voor uitkomt en dat is waar je in je job, je onderneming of leven voor gaat. Hoe houd je die focus? Hier enkele tips:

Tip 1: start de ochtend met de olifanten… werk tot aan het middaguur en nuttig een goede, voedzame lunch;
Tip 2: als je tijd over hebt, laat die bos haar lekker wapperen in de Nederlandse wind, we hebben er tenslotte tegenwoordig genoeg van. Ga dan uitgewaaid aan de slag met de volgende tip;
Tip 3: werk voor een paar uur die 400 mails door.
Tip 4: zet je mail offline. Dat helpt de olifant te helpen bestaan. Nadat je de mail hebt weggewerkt, zo halverwege de middag, zoek je een creatief of innovatief project waarbij je je scheppende geest kan laten gaan;
Tip 5: werkt goed wanneer je je realiseert dat onze rechter hersenhelft in het tweede deel van de middag in zijn kracht komt te staan, omdat de andere delen van onze hersenen moe zijn. Hoe leuk is dat? Creatiever zijn wanneer bepaalde delen van je hersenen vermoeid zijn!
Dit stuk tekst heb ik, zoals je begrijpt, ook geschreven zo rond de klok van 4. Voel ik me daar nu goed bij? Ik weet het niet eigenlijk. Volledig vertrouwen op mijn twee hersenhelften zonder daar zelf invloed op uit te kunnen oefenen? Best lastig soms. Mijzelf lekker omwentelen in het konijnenhok aan de Tobias Asserlaan is wellicht zo gek nog niet. Vertrouwen op al die talenten en competenties die ik in de afgelopen jaren heb mogen ontwikkelen en mijn onbewuste aansturing – in de volksmond: drijfveren – waar ik altijd op kan vertrouwen.

Dus met alweer twe maanden op de teller in 2018 maak ik alvast de balans op: de rest van dit jaar heb ik het vertrouwen dat de olifanten ’s ochtends vroeg dansend aan mijn bed staan en de konijnen nog even in hun hok blijven. Dat ik volledig tot mijn recht kom, omdat ik vertrouw op datgeen waar ik goed in ben: werken in co-creatie met en voor mensen in organisaties, bedrijven en teams. Werken met als doel gelukkige mensen en succesvolle en gezonde organisaties. Kortom, het is een eer te mogen werken voor jou!

Leuk artikel? Deel en volg ons op LinkedIn, Facebook

Laten we samen iets moois
beginnen!

Heb je een vraag of wil je gewoon even sparren?
Mail naar sparren@innervida.nl
of bel ons op 010-8466404