Artikel

Doelen stellen met de Ontplooiingsspiraal

Flexibilisering, druk van buitenaf, grote veranderingsprocessen… de wereld is in beweging en vraagt veel van ons. Verschillende thema’s en vraagstukken volgen elkaar snel op en we worden continu uitgedaagd in het behalen van onze doelstellingen.

Stel jij wel eens doelstellingen en weet je dan precies hoe je deze het beste kunt aanpakken? En check je na het behalen van je doelstelling weleens of dit is wat je echt voor ogen had? Als antwoord op deze vragen heeft Tatiana van Rijswijk het unieke model ‘de Ontplooiingsspiraal’ ontwikkeld.

De Ontplooiingsspiraal is een unieke en praktische methode die je helpt je doelstellingen op een gestructureerde wijze in kaart te brengen: wat houd je bezig en is je thema op dat moment, wat wil je in de toekomst bereiken, wat heb je daarvoor in huis en hoe kun je dit het beste aanpakken. In het hier en nu, is de volgende milliseconde al de toekomst. Veel bestaande methodes en modellen gaan vooral over de verre toekomst. Dit maakt het moeilijker om je doel vast te houden. Met de ontplooiingsspiraal houd je je doelen en aanpak juist dichtbij je, waardoor het bereikbaar blijft. Je gaat de toekomst al leven en dat maakt het makkelijker om je doelen te halen. Het is de stevige rode draad in datgene wat je wilt bereiken.

Doordat het model een spiraal vormt, komt het steeds weer bij jou terug. De borging van de doelstellingen is dan een feit.. Elke stap is een actie dus je blijft in beweging en blijft dus ontplooien. Door te reflecteren op het moment, even stilstaan bij wat op dat moment belangrijk is, check je of je op het goede spoor zit. Hoe ziet de toekomst er over een milliseconde dan weer uit?

De Ontplooiingsspiraal wordt overigens vaak gebruikt in combinatie met het Ontplooiingsspel, een associatief spel dat inzicht biedt en bewustwording creëert in jouw drijfveren, talenten en competenties. Maar ook wat je daarvoor nodig hebt en waarom je dat eigenlijk wil. De combinatie van deze twee unieke methodes zorgt ervoor dat het ontplooiingspotentieel van ieder mens, team en organisatie zichtbaar wordt en er handvatten worden gegeven hoe dit volledig te benutten. Zo ontstaat er een stevig fundament voor het ontsluiten van het ontplooiingspotentieel van mens en organisatie.

Leuk artikel? Deel en volg ons op LinkedIn, Facebook

Laten we samen iets moois
beginnen!

Heb je een vraag of wil je gewoon even sparren?
Mail naar sparren@innervida.nl
of bel ons op 010-8466404