Artikel

De kracht van de kudde

Bianca Spits 16 juli 2021

Paarden speelden de hoofdrol en ik de bijrol tijdens mijn reis als Equine Assisted coach naar Polen. Een week lang werken met IJslandse paarden en casestudies op doen in Polen en het geweldige Poolse landschap, maakte dat ik nog meer de waarde heb gezien van het werken met paarden in mijn vak. Deze studiereis heb ik veel geleerd van de manier waarop paarden binnen een kudde onderling communiceren en hoe leiderschap altijd in het belang is van het totaal van de kudde en nooit van het individuele paard. Dit zegt alles over een kudde paarden maar vooral ook hoe wij als mensen “kudde” gedrag vertonen. In hetgeen we wel doen en ook niet doen wanneer we in groepen samenkomen.

Circulair Leiderschap is niet alleen bij mensen aan de orde, ook bij een paardenkudde en in deze kudde een natuurlijke vanzelfsprekendheid. Paarden zijn namelijk in tegenstelling tot mensen altijd in het hier en nu. Ze schatten situaties en gebeurtenissen steeds weer opnieuw in en kijken nooit achterom. Elke keer weer een nieuwe ervaring opdoen en vandaaruit handelen in het hier en nu en niet naar het verleden kijken. Hoe mooi zou dat zijn?

Foto: Bianca Spits, Polen

Versnellen door te vertragen helpt je dan ook om in het moment te zijn, in het hier en nu en vandaar uit te bepalen wat goed is voor jou en je omgeving. Net zoals de paarden een situatie inschatten en daar naar handelen met daarbij het verleden niet te vergeten maar daar juist inzichten en bewustwording uit halen. Daar gaat Equine Assisted coaching over. Werken in het hier en nu met thema’s of vragen die vanuit het verleden zijn geboren.

Ik wens je veel vertraging toe en bel of mail me gerust als je net zoals ik ook nieuwsgierig bent geworden over Equine Assisted coaching.

Leuk artikel? Deel en volg ons op LinkedIn, Facebook

Laten we samen iets moois
beginnen!

Heb je een vraag of wil je gewoon even sparren?
Mail naar sparren@innervida.nl
of bel ons op 010-8466404