Het gebarste Instagram-ei: sociale druk is de top van de ijsberg

We konden er niet omheen: begin dit jaar kreeg een foto van een ei het grootste aantal likes op Instagram ooit. Daarna kreeg het ei steeds meer scheuren en uiteindelijk is het gebroken – door sociale druk… een bijzondere boodschap van non-profitorganisatie Mental Health America.

Druk via social media is niet de enige vorm van stress die vooral jongvolwassenen ervaren. Ook druk dat opgelegd wordt door ouders, school/studie en werk komt steeds meer voor. Prestatiedruk dus. Uit een onderzoek onder 3.000 studenten van een hogeschool blijkt dat bijna 70% prestatiedruk ervaart. Twee jaar geleden was dit 60%. Door de huidige prestatiecultuur wordt de druk zo hoog opgevoerd dat er grotere kans bestaat op burn-outs. In een eerdere blog hadden we het hier al over.

Waarom wordt die druk zo opgevoerd? Omdat je wordt beoordeeld op je prestatie, wat je wel en niet goed hebt gedaan. Je wordt gezien en behandeld als een resource. Daarbij is er minder ruimte om te kijken naar waar je potentie ligt; waarin kun je je verder ontwikkelen? Als we eens niet kijken naar wat iemand zou moeten kunnen, maar naar waar zijn/haar natuurlijke krachten liggen… Als je als being wordt gezien in plaats van een resource. Dat zou toch geweldig zijn? Dan kun je je ontwikkelen op een manier die bij je past, en haal je het beste uit jezelf: je haalt eruit wat er al die tijd al in zat! Van Human Resource Management naar Human Being Management dus.

Bewustwording en inzicht in je natuurlijke talenten creëren we met de aan HBM-gekoppelde ACT-analyse (Analytical Competence Tool). Naast ACT burn-out, zijn wij ook geaccrediteerd voor ACT Young! Voor jongvolwassen tussen de 18 en 24 jaar. Wil je meer informatie over hoe je inzicht kunt krijgen in je zichtbare en onzichtbare talenten? Wil je weten waar om je doet wat je doet en hoe het ook anders kan? Mail of bel ons!

Scroll to top