Ontplooi jezelf tijdens de zomer

Als je alleen maar aan het doel denkt dan let je niet op de signalen op de weg ernaartoe.

Ben je ook al bezig met je vakantie? Staan de koffers al klaar in de gang en ben je druk bezig met al die dingen die nog echt gedaan moeten worden voordat je weggaat?

‘Goed bezig’, zou ik zeggen… met stress en haast in je rugzak op vakantie.

‘Goed bezig’, zeg ik dan tegen mezelf…

Dit weekend stond ik de koelkast te schrobben, mijn kledingkast uit te ruimen en alvast de wasmanden aan het voorwassen. Alsof dat überhaupt kan!? Want tja, 6 juli is mijn of eigenlijk onze laatste werkdag bij InnerVida en 7 juli moeten de koffers gepakt worden. Mijn schoonouders komen in huis op onze twee Ierse terriërs passen en dan wil ik het natuurlijk wel goed voor elkaar hebben!

Een rustig weekend zo voor de vakantie? Nee hoor… Afgemat zakte ik zondagavond in de bank. Zo, en nu eerst een glas wijn, even ontspannen. ‘Ik ben ook gewoon maar een mens’ dacht ik. Een glas wijn om te ontspannen? Heerlijk hoor! Maar ik hoorde mezelf hardop denken: ‘Waarom doe ik dit eigenlijk? Wat maakt nu dat ik gehaast en niet uitgerust op vakantie ga? Welke patronen hou ik nu in stand en welke overtuigingen liggen daaraan ten grondslag?’ Ik kan je zeggen dat ik tot een ontdekking ben gekomen. Een glas wijn doet wonderen, het is alleen geen goed geneesmiddel. Een goed geneesmiddel is de zelfreflectie op deze memorabele zondag. Nadenkend over mijn gedrag, nadenkend over mijn gedachten en waarom ik denk zoals ik denk en voel zoals ik me voel, scheen er een lichtpuntje van bewustwording. De ruimte die daarna kwam, maakte dat ik besloot om me deze week eens goed te verdiepen in het eiland Zakynthos. Even weg mijmeren in de blauwe zee en alvast vanuit het handzame reisgidsje cultuur opsnuiven en een denkbeeldige route over het eiland te lopen. De gedachte alleen al maakte mij ontspannen. Een mooi geneesmiddel; de verantwoordelijkheid nemen om iets anders te doen en een andere beslissing te nemen. Hoe fijn is die Circle of Change als je hem praktisch kunt toepassen? Eduard Baas: dankjewel hiervoor!

Als je alleen maar aan het doel denkt, dan let je niet op de signalen op de weg ernaartoe. Hoe mooi is het dat een gevoel van stressloosheid alleen al bij deze gedachte opkwam. Het doel dit jaar: Zakynthos en onze laatste 200 km naar Santiago de Compostella. En daar kan ik je vertellen, moet je zeker op de signalen letten anders dan verdwaal je!

Een mooi doel deze zomer, op vakantie. Een mooi doel ook om je koffers niet te vol te laden met zware boeken maar om, net zoals ik dit jaar, toch eens een e-reader aan te schaffen. Dan kan je gelijk alle boekentips van onze OntploooiingsArchitecten downloaden en ga je licht op reis! En wil je toch voor je vakantie (net zoals ik) je huis een beetje netjes voor het nageslacht (of je schoonouders) achterlaten? Ga dan therapeutisch poetsen met de playlist van InnerVida (https://open.spotify.com/user/-wietske-/playlist/6vGdAfPHKPIVWgtzt1iejm). Zo ga je ontspannen, licht en vol energie op weg naar je volgende doel deze zomer: jouw vakantiebestemming!

Ik wens je een mooie, warme en vooral heerlijke zomer toe in Nederland of daarbuiten. En geniet van alle signalen die je dichterbij je doel brengen.

Tatiana van Rijswijk
Founding Mother InnerVida OntplooiingsArchitecten

Scroll to top